Metropol Şehir İstanbul
Metropol Şehir İstanbul: Marmara Bölgesi’nde yer alan Türkiye’nin en büyük ve en kalabalık metropol şehridir. İstanbul, Avrupa ve Asya kıtalarını birbirine bağlayan bir köprü konumundadır. İstanbul’un hem Avrupa kıtasında hem de Asya kıtasında toprakları mevcuttur. İstanbul, Marmara kıyısı ve Boğaziçi hattı boyunca Haliç’i içine alacak bir biçimde konumlanmıştır. İstanbul’un üç tarafı Marmara Denizi, Boğaziçi ve Haliç ile sarılıdır. Bu yönüyle bir yarımada özelliği taşıyan İstanbul, Batı sınırını İstanbul surları ile çevreler. İstanbul’un toplamda 39 tane ilçesi, 40 tane de belediyesi bulunmaktadır.
Bu makalemizde aşağıdaki konular hakkında bilgi bulabilirsiniz:
Bir yarımada olması dolayısıyla ve İstanbul Boğazı‘nı bünyesinde barındırmasıyla jeopolitik yönden önemi de büyüktür. İstanbul’da hava sıcaklıkları ve yağış ortalamalarının belli bir düzeni yoktur. İstanbul’a Marmara iklimi hakimdir. İstanbul’un bitki örtüsü de aynı iklim özellikleri gibi düzensiz özellikler gösterir.
İstanbul‘da hakim olan kesin bir bitki örtüsünden söz edilemez. İstanbul, dünyanın en eski şehirlerinden birisidir. Tarih boyunca çeşitli imparatorlara başkentlik yapmıştır. Tarih boyunca üzerinde çok sayıda medeniyet varlığını sürdürmüştür.
İstanbul üzerinde 330-395 yılları arasında Roma İmparatorluğu, 395-209 yılları arasında Bizans İmparatorluğu, yine 1261-1453 yılları Bizans İmparatorluğu bulunmuştur. 1453-1922 yılları arasında Osmanlı İmparatorluğu İstanbul’u başkent olarak belirlemiştir. İstanbul, milattan önceki yıllarda da bilinmekteydi.
Milattan önce ilk yerleşim yeri olarak Zeytinburnu tarafları antik yerleşime açılmıştı. Bu anlamda İstanbul’un en önemli tarihi yapılarından birisi İstanbul surlarıdır. İstanbul surları, 7. yüzyıldan itibaren inşa edilmeye başlanmıştır ve günümüze kadar kültürel bir miras olarak gelmiştir. Haliç surları 5.5 km, Marmara surları ise 9 km’dir. Diğer yandan Osmanlı İmparatorluğu birçok medeniyete başkentlik yaptığından İstanbul üzerinde çok sayıda saraylar da inşa edilmiştir.
En Bilinen Bölgeleri
Bunlardan en meşhur olanı Dolmabahçe Sarayı‘dır. Dolmabahçe Sarayı, Anadolu yakasında Üsküdar’ın tam karşısında yer almaktadır. Avrupa yakasında ise Kabataş ile Beşiktaş arasında kalan kısımdadır. Diğer bir saray olan Beylerbeyi Sarayı, 1861-1865 yılları arasında Sultan Abdulaziz tarafından yaptırılmıştır. Beylerbeyi Sarayı’nın en önemli özelliği boğazı izleyebilecek bir yerde konumlandırılmış olmasıdır. Beylerbeyi Sarayı’nın en önemli özelliği Avrupa etkisinde kalmış olan bir mimari özellik sergiliyor olmasıdır.
Bu yönüyle yerli yabancı oldukça fazla turist çekmektedir. Bütün bunlar bir yana en çok ziyaret edilen yapı Topkapı Sarayı’dır. Topkapı Sarayı, İstanbul’un ilk kurulduğu yer olan Akrapol Tepesi‘nde yer alır. Saray 700.000 metrekarelik bir araziye sahiptir. Bu anlamda adeta kendi içerisinde bir başka şehir gibidir. Topkapı Sarayı yaklaşık 500 yıl boyunca Osmanlı İmparatorluğu’nun başkentinde yönetim merkezi konumunda olmuştur.
Günümüzde müze olarak kullanılan saray, yerli ve yabancı turistler tarafından oldukça ilgi çekmektedir. Bunların yanı sıra Yıldız Sarayı ve Çırağan Sarayı da İstanbul’un diğer önemli yapıları arasındadır. İstanbul, tarihi meydanları ile de ünlüdür. Bu meydanların başında Taksim Meydanı gelmektedir. Adından anlaşılacağı üzere meydan, Osmanlı döneminde sucuların suyu taksim ettikleri yer olarak kullanılmaktaydı.
Günümüzde Taksim Meydanı, turistik bir yapıya sahip olup meydandan Tünel’e kadar nostaljik bir tramvay yolu hattı mevcuttur. İstanbul’un diğer önemli meydanlarını Sultan Ahmet Meydanı, Beyazıt Meydanı, Bakırköy Meydanı, Kadıköy Meydanı oluşturmaktadır. İstanbul’un iki önemli kulesi de bulunmaktadır. Bunlardan bir tanesi Beyoğlu Galata semtinde bulunan Galata Kulesi ve Üsküdar’da bulunan Kız Kulesi‘dir. Her ikisi de çok ilginç yapılar olup her yıl binlerce turisti bünyesine çeker. İstanbul aynı zamanda bir eğitim kentidir.
İstanbul üzerinde devlet ve özel olmak üzere çok sayıda üniversite yer almaktadır. Bu üniversitelerden bazıları İstanbul Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi, Marmara Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi ve Galatasaray Üniversitesi olarak gündeme gelmektedir. Bunun yanında günümüzde de birçok vakıf üniversitesi şehir genelinde yaygınlık kazanmaya devam etmektedir. Ayrıca tarihi dokusu ile Vefa Lisesi, Kabataş Lisesi ve Galatasaray Lisesi de mimari yönden önemli olan eğitim binalarıdır.
Atatürk Havalimanı ve Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan Farklı Merkezlere Ulaşım
Atatürk Havalimanı’ndan İstanbul’un çeşitli bölgelerine metro ve belediye otobüsleri ile ulaşım sağlanmaktadır. Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan şehir merkezlerine ulaşım otobüs, metro ve metrobüsler ile sağlanmaktadır.
Hem Atatürk Havalimanı‘na hem de Sabiha Gökçen Havalimanı‘na İETT hatları kullanılarak ulaşılabilmektedir. Atatürk Havalimanı’ndan Aksaray’a hizmet veren metro, sabah 06:00’dan gece 00:00’a kadar 5 ve 7 dakika aralıklarla sefer yapmaktadır. Atatürk Havalimanı’ndan hareket eden bir metro İstanbul Fuarı’ndan başlayarak Şirinevler, Bakırköy, Zeytinburnu, Esenler otogar ve Topkapı istasyonlarına uğrayarak yaklaşık 35 dakikada Aksaray’a ulaştırmaktadır. Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan sayıda İETT hattı mevcuttur. E-3 kullanılarak 4. Levent metrodan Sabiha Gökçen Havaalanı’na ulaşılabilmektedir.
E-9 hattı ile Bostancı – Sabiha Gökçen Havaalanı arasında ulaşım sağlanır. E-10 ise Kurtköy – Kadıköy ve Sabiha Gökçen Havaalanı hattını oluşturmaktadır. 16S ile Sabiha Gökçen Havaalanı’ndan Uzunçayır hattına ulaşılabilir. SG-1 Kadıköy – Sabiha Gökçen Havaalanı hattı da mevcuttur. KM-22 hattı ile Sabiha Gökçen Havaalanı’ndan Cevizli peronlara ulaşılabilir. 122H ile Sabiha Gökçen Havaalanı – Yenişehir – Levent metro hattına ulaşılabilir. SG-2 Taksim – Sabiha Gökçen Havaalanı hattıdır. 132H Pendik Yüksek Hızlı Tren – Sabiha Gökçen Havaalanı hattıdır.
Metro ve Marmaray
Marmaray, İstanbul’da oldukça popüler ve yaygın olarak kullanılan denizaltı ulaşım yoludur. Marmaray vasıtası ile M1A hattı kullanılarak Yenikapı’dan Atatürk Havalimanı’na bu metro hattı kullanılarak ulaşılabilir. Marmaray vasıtası ile Kazlıçeşme’den yola çıkıldığında Yenikapı’da inilerek Yenikapı – Atatürk Havalimanı metrosuna aktarma yapılabilir. Diğer yandan Anadolu yakasında Ayrılıkçeşmesi ve Üsküdar’dan Marmaray hattına binilerek Sirkeci geçildikten sonra Yenikapı’da inilip Yenikapı – Atatürk Havalimanı metro hattına ulaşılabilir. Sabiha Gökçen Havalimanı, Kadıköy’e 40 km, Pendik’e 12 km ve Taksim’e 50 km mesafede yer almaktadır. Kadıköy – Kartal – Tavşantepe metro hattı kullanılarak Sabiha Gökçen Havalimanı’na ulaşılabilir.
Taksi
Sabiha Gökçen Havalimanı’nda hem iç hatlarda hem de dış hatlarda 7/24 hizmet veren taksiler kullanılarak istenilen noktaya ulaşım sağlanabilmektedir. Atatürk Havalimanı’nda da hem iç hatlarda hem de dış hatlarda 7/24 hizmet veren taksiler bulunmaktadır.
İstanbul’daki havalimanlarına deniz yolu ile ulaşım da sağlanabilmektedir. Mesela, Sabiha Gökçen Havalimanı’na Pendik deniz otobüsü kullanılarak ulaşılabilir. Atatürk Havalimanı’na ulaşım ise yine deniz otobüsüyle yapılabilir.
İstanbul Araç Kiralama
Atatürk Havalimanı’nda hem iç hem de dış hatlarda bulunan çok sayıda araç kiralama şirketi mevcuttur. Dış hatlarda yaklaşık 20 adet araç kiralama şirketi bulunuyor iken iç hatlarda da yaklaşık 10 adet araç kiralama firması bulunmaktadır. Dış hatlarda Airport Tour, Avis, Budget, Mert Oto, Sun, Windy Car gibi firmalar yer alırken iç hatlarda Avis, Budget, Car Oto, Rentgo firmaları yer almaktadır.
Sabiha Gökçen Havalimanı’nda Secure Drive firması havalimanından adrese özel olarak yolcu taşımacılığı hizmeti vermektedir. Aynı zamanda Secure Drive sadece İstanbul değil İstanbul’a komşu illere de hizmet vermektedir. Mesela, Gebze veya İzmit’ten yolcuları alarak havalimanına bırakabilirler ya da havalimanından adrese kadar ulaştırabilirler. Burada dikkat edilmesi gereken mesele özel araç kiralanacak ise uçuş saatinden 5-6 saat önce ilgili firmaya bilgi verilmelidir.
Bir diğer makalemiz olan havayolları ücretsiz iletişim hattı’na nasıl ulaşacağınız hakkında geniş bilgi bulabilirsiniz. Uçuşlarının büyük bir bölümü istanbul sabiha gökçen havalimanı aracılığı ile gerçekleşen Türkiye’nin en büyük havayolu şirketlerinden bir tanesi havayolu iletişim .