Başkentimiz Ankara Hakkında
Başkentimiz Ankara Hakkında: Türkiye’ nin başkenti olmasıyla büyük önem taşıyan şehirlerden biridir. Türkiye’ nin ikinci büyük şehridir. İç Anadolu bölgesinde yer almaktadır. Üniversitelerin çoğunlukta olduğu bir şehir olmasından dolayı bir eğitim bölgesi olarak görünmektedir. Anadolu’ nun en eski yerleşim yerleri arasında yer almaktadır. 5 milyonu aşkın bir nüfusa sahiptir. Gezilip görünmesi gereken birçok önemli yapıt ve tarihi zenginliğe sahiptir.
ODTÜ, Hacettepe, Ankara Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, Bilkent Üniversitesi Başkent Üniversitesi ve TOBB gibi Türkiye’nin önde gelen, oldukça başarılı üniversiteler Ankara’ da bulunmaktadır. Üniversite şehri olmasından kaynaklı birçok yeni birçok üniversite de açılmaya devam etmektedir.
Ankara’ da tarım ve hayvancılık geçim kaynaklarından biridir.
Ayrıca endüstri kuruluşları da hizmet vermeye ve gelişmeye devam etmektedir. Ancak Ankara asıl olarak memur şehri olarak bilinir. Tüm kamu kuruluşlarının Ankara’ da olmasından kaynaklı olarak memur şehri kabul edilir. Bu nedenle oldukça düzenli ve disiplinli bir şehirdir.
Ankara’ da Çankaya, Yenimahalle, Etimesgut, Eryaman, Çukurambar, Sincan, Akyurt, Altındağ, Polatlı, Pursaklar, Kazan, Keçiöğren, Gölbaşı, Beypazarı, Elmadağ, Bağla gibi daha birçok ilçe bulunmaktadır.
Ankara dendiği zaman akla ilk olarak Anıtkabir ve Meclis gelmektedir. Anıtkabir herkesin gidip görmesi gereken, içerisinde tarihi barındıran ve oldukça ihtişamlı bir yerdir. İçerisinde birçok farklı kısım ve her yerinde farklı bir şeyin anlatıldığı bir kültür mirasıdır. İlk meclis ise yine kültürel miraslarımızın en önünde gelenler arasındadır.
Ayrıca Anadolu Medeniyetler Müzesi, Rahmi Koç Müzesi, Hacı Bayram Camisi, Ankara Kalesi ve Atakule diğer görünmesi gereken yerler arasındadır. Ankara çok eski tarihlere dayanan bir kültür ve tarihe sahiptir. Bu nedenle çok fazla müze ve anıt bulunmaktadır. Ankara’ güzelliklerini görmek ve daha tarihi bir gezi gerçekleştirmek için Ankara Kalesi ziyaret edilmelidir. Ankara Kalesi, eski doğallığını ve otantikliğini koruyan, manzarası ile insanı büyüleyen bir yerdir.
Özellikle içerisinde bulunan restoranlarda Ankara’ da yenmesi gerekenler listesini bulmak mümkündür.
Ankara’nın her bölgesinde farklı bir yöresel lezzet ile karşılaşılmaktadır. İlk olarak Ankara simidi gelmektedir. Simit ne kadar farklı olabilir düşüncesini yıkan simit, gerçek pekmez ile yapılan oldukça gevrek bir kıvama sahiptir. Çubuk Turşusu Ankara’nın merkezine uzak bir ilçenin turşusudur. Normal turşulardan farklı olarak değişik bir salatalık ile yapılmaktadır. Beypazarı kurusu Ankara’nın bir başka lezzetidir. Oldukça sert bir yapıya sahiptir.
Bu sert yapıya gelene kadar özel olarak pişirilir. Bu kadar güzel olmasının nedeni ise içerisinde bolca tereyağı ve tarçın olmasıdır. Yine Beypazarı ilçesinden çıkan bir diğer lezzet ise yaprak sarmadır. Kullanılan yağ dolayısıyla oldukça lezzetli ve bağımlılık yaratan bir tada sahiptir. Beypazarı ilçesinden son olarak bilinen lezzet ise eriştedir. Bir hamur çeşidi olarak görünür. Makarnaya benzer bir yapıya sahiptir. Ancak makarnadan daha yağlı ve yenirken daha ıslaktır. Çok bilinmese de ayrıca Ankara Kebapları ile de ünlü bir şehirdir. Kendine has herhangi bir kebabı bulunmasa da etlerin ve kebap türlerinin farklı şekillerde servis edilmesiyle, değişik tatlar sunulmaktadır. Bu tatlar ile nam salmış birçok restoranı bulunmaktadır.
Havalimanından Şehir Merkezine Ulaşım
Uçak ise yapılacak bir yolculuk öncesinde dikkat edilmesi gereken şeyler vardır. İlk olarak uçuş saatinden en az 1 saat önce Havalimanında olunacak şekilde hareket edilmelidir. Ankara Esenboğa’nın şehir dışında sayılacak bir bölgede olması itibari ile bu konu daha büyük bir önem taşır. Check-in işlemini vali yoksa online olarak gerçekleştirmek kişiye zaman kazandırır. Ancak Havalimanında yapılacaksa çıkılacak saatten daha erken çıkılmasına özen gösterilmelidir.
Çünkü Esenboğa havalimanı oldukça büyük ve yolcu akışı fazla olan bir Havalimanıdır. Bu nedenle sıra bekleme olasılığı yüksektir. Ankara memur kentidir. Trafik yoğunluğunun başladığı saat 4 ile 5 arasındadır. Bu saatlere ekstra özen gösterilmelidir Çünkü beklenilenden daha yoğun bir trafik ile karşılaşılacaktır. Ankara Esenboğa Havalimanı oldukça geniş ve konfor sağlayan bir havalimanıdır.
Türkiye’nin en büyük havalimanlarından biridir. İçerisinde birçok kafe, dinlenme alanı, hediyelik eşya mağazaları ve restoranlar bulunmaktadır. Esenboğa Çubuk İlçesi‘nin sınırları içerisinde yer almaktadır. Esenboğa Havalimanı‘nın Dünya’nın birçok bölgesine uçmak mümkündür. Şehir merkezine ortalama 35 dakikalık bir uzaklığa sahiptir. Havalimanına ulaşım için birçok seçenek bulunmaktadır. Şehir merkezinden 30 km uzaklıkta bulunan Esenboğa Havalimanı’na gidilecek araca göre ulaşım süresi farklıdır.
Belediye Otobüsleri İle Ulaşım
Belediye otobüsleri Belko firmasıyla yapılan anlaşma sonrasında, Havalimanı hizmetini Belko firması adı altında vermektedir. Bu otobüslerin diğerlerinden farkı 46 kişilik bir yolcu kapasitesine bağlı olur, ayakta yolcu almalarının kesinlikle yasak olmasıdır. Otobüs ücreti 8 TL’dir. Durak fark etmeksizin tek para ödenir.
Hem gidiş hem de dönüşler için kullanılabilir. Bu otobüsler sadece 3 durakta yolcu almaktadır. Bu duraklar: Kızılay, Ankara Tren Garı ve Aşti’dir. Dönüş yolculuğunda ise 3 durak haricinde birçok durakta durmaktadır. Ayrıca Belko otobüsleri sabah 6 ile gece 12 arasında sefer düzenleyip, yoğunluğa göre de ek seferler koyabilmektedirler.
Havaş İle Ulaşım
Havaş otobüsleri yine güvenli ve konforlu bir şekilde ulaşım sağlanmasına yardımcı olan araç seçeneklerinden biridir. Ayakta yolcu almaları bu araçlar için de yasaktır. Ulaşım ücreti Belko otobüslerinde olduğu gibi yine 8 TL’dir. Yolcu indirip bindirme yeri Aşti’dir. Araçlar yarım saatte bir kalkış yapıyor. 3:45 ile 23:45 arasında gerçekleşen seferlere ek olarak uçuş varış ya da kalkış saatlerine göre ek olarak bu saatler haricinde de kalkış sağlanabiliyor.
Özel Transfer Araçları İle Ulaşım
Ankara’nın merkez kısımları haricinde oturan kişiler için özel araçlar daha büyük avantaj sağlayacaktır. Özel araçlı transferler, araba kiralamadan farklı olarak şoförlü araç olarak gelir ve ulaşımı sağlar. Kişi sayısına göre gelen araç ve fiyat değişmektedir. Gidiş saati söylenilen saate göre ayarlanır. İstenilen saatte yolcular alınır ve istenilen saatte bırakılır.
Yine anlaşmaya göre Havalimanı‘ndan alınıp eve de bırakılabilir. Fiyatlar bagaja, kişiye ve gelinip alınacak ya da alınıp bırakılacak yere göre değişim göstermektedir. Havalimanına olan mesafe arttıkça ücrette artar. Ayrıca bagaj sayısı da fiyatı etkileyen etkenlerden biridir. Bazı firmalar da ise hizmetin kullanılacağı tarih bile fiyatı etkilemektedir.
Taksi İle Gidiş
İster merkezde oturulsun ister şehrin dışında oturulsun, Esenboğa Havalimanı’na taksi ile gitmek diğer yöntemlere göre daha pahalı olacaktır. Bazı taksiler anlaşmalı olarak bu yolculuğu gerçekletirse de en yakın yere bile 50 liradan aşağıya gidilebilecek bir ye değildir.
Özel Araç İle Ulaşım
Özel Araç ile gidildiğinde birçok park alanı bulunmaktadır. Hem girişte hem de içeride bu alanlar vardır. Havalimanında bırakılacak olan araçlar için özel üyelik sistemleri bulunmaktadır. Bazı Havayolu firmaları, dışarıda bulunan park yerleri ile anlaşmış ve kendi havayolu şirketlerini kullanan yolcular için indirim uygulamaktadır.
Bu park yerlerinde genelde günlük ücret 10 ile 20 lira arasında değişmektedir. Ancak özel üyeliklerden yararlanıp havalimanı içerisine park etmek isteyenler için fiyatlar daha fazla olacaktır.
Bir diğer makalemiz olan ankara uçak bileti iletişim adresi ile ilgili geniş bilgilere yer verdik. Ankara’da birçok uçak bileti satış acentesi bulunmaktadır. Fakat bunların birçoğu yine aynı şekilde ya kapalı, yada başka bir numaraya taşınmış olabiliyor. En güncel ankara uçak bileti şubeleri hakkında makalemizi okuyarak bilgi sahibi olmanızı tavsiye ederiz.