En Kalabalık Şehirlerimizden Adana

En Kalabalık Şehirlerimizden Adana

Adana Türkiye’nin yüz ölçümü ve nüfus bakımından en büyük şehirlerinden bir tanesi olma özelliğini taşımaktadır. Ülke nüfusuna oranla nüfusu vurduğumuzda, ortalama %5 gibi çok büyük bir kısmını tek başına kapsamaktadır. Yüz ölçümü bakımından en büyük şehirlerinden biri olmasının yanı sıra en sıcak şehirlerinden bir tanesidir de.

Öyle ki bulunduğu coğrafi bölge sebebi ile Akdeniz bölgesinde bulunmasının da etkisi çok büyüktür. Yaz aylarının aşırı sıcak, kış aylarının ise mevsim normallerinin üzerinde seyrettiği şehrimiz Adana. Kışın kar yağışının çok nadir görüldüğü şehrimizde, yağış olarak çok fazla yağış almaktadır.

Adana şehrimizde nüfusun büyük bir bölmü Seyhan bölgesinde toplanmaktadır. Bunun en büyük sebeplerinden bir tanesi, şehrin merkezi olması ve iş ve ulaşım olanaklarının diğer bölgelere göre çok daha kolay olmasından kaynaklanmaktadır.

Adana’da gezilecek bölgeler olarak, Çukurova Bölgesindeki en eski yerleşim yerlerinden biri olarak bilinen Tepebağ Höyüğü ile muhteşem manzarasıyla şehre ayrı bir güzellik katan Seyhan Nehri bulunmaktadır. Roma İmparatorluğu döneminden günümüze kadar gelmeyi başaran ender yapılardan bir tanesi olan Taşköprü ile Büyük Saat civarında görebileceğiniz Kazancılar Çarşısı da yer almaktadır.

Yazımızda Aşağıdaki Seçenekleri Bulabilirsiniz.

Adana’da Havalimanından Şehir Merkezine Ulaşım

Türkiye’nin nüfus ve yüz ölçümü bakımından beşindi, Akdeniz ve Doğu Anadolu bölgemizin ise en büyük şehri Adana. Kayalıbağ mahallesi ile Reşaybet mahallesine ortalama uzaklık olarak 5 kilometre mesafede bulunan Adana Şakirpaşa Havalimanı’na ulaşım çok kolay ve pratik olmaktadır.

Adana’da havalimanından şehir merkezlerine günün her saati servis ve Havaş otobüsleri ile servis bulmak çok kolaydır.

Belediye Otobüsleri İle Ulaşım

Adana’nın en büyük nüfuslu bölgelerinden birisi olma özelliği taşıyan Seyhan ilçesinden Şakirpaşa Havalimanı’na 135 hat numarasına sahip şehir – belediye otobüsleri hizmet vermektedir. Havalimanı’ndan Seyhan şehir merkezine ulaşım da aynı şekilde günün her saati olmaktadır.

Hastane – Akıncılar istikametinde hizmet veren metro istasyonlarına ulaşım da 135 numaralı belediye otobüs hatları ile ulaşmak mümkündür. Otobüs saatleri haftanın her günü sabah 06:00 ile akşam 19:00 saatleri arasında her saat başı gidiş dönüş olmak üzere sefer düzenlemektedir.

Minibüs ve Dolmuş Ulaşımı

Adana Şakirpaşa Havalimanı’ndan otobüslerin diğer hatlara oranla daha sık hareket eden ve kısa mesafeli seyahat edecek yolcuların daha çok tercih ettiği minibüsler de bulunmaktadır.

Taksi İle Ulaşım

Türkiye’nin bütün havalimanlarında olduğu gibi Adana Şakirpaşa Havalimanı’ndan da taksi seyahati ile istediğiniz bölgeye ulaşmak çok kolay. Diğer ulaşım araçlarına oranla maliyeti daha fazla olduğu için daha az tercih edilen taksi ile ulaşım hizmetleri de bulunmaktadır. Bazı durumlarda acil işi olan misafirler için taksi yolculuğunu tercih etmekten başka bir seçenek kalmayabiliyor.

Özel Araç Otopark Hizmeti

Yine aynı şekilde Adana Şakirpaşa Havalimanı’nda ve diğer havalimanlarında olduğu gibi kapalı – açık otopark hizmeti de bulunmaktadır. Dileyen misafirler kendi araçları ile havalimanı’na gelerek kapalı – açık otopark hizmeti alarak seyahatlerini gerçekleştirebilir.

Adana Hakkında Genel Bilgiler

Türkiye’nin Akdeniz Bölgesinde bulunan pamuk, narenciye gibi önemli tarım ürünleriyle ünlü beşinci en büyük şehri olma özelliğini taşımaktadır. Türkiye’nin sanayi ve ticaret anlamında öncü şehirlerinden bir tanesi olma özelliğini de taşımaktadır Adana şehrimiz.

Kentin orta bölümünden geçen turistik ve ticari anlamda çok büyük öneme sahip Seyhan Nehri, nehrin kenarında bulunan 6 minareli Sabancı Camisi de şehre ayrı bir güzellik katmaktadır. Adana şehrimizde sadece pamuk ve diğer sanayi ürünlerinin yanı sıra, krom, demir, kurşun, çinko gibi önemli sanayi maddeleri bakımından zengin yataklar bulunmaktadır.

İklim – Hava Durumu / Ne Zaman Nereye Gidilir ?

Yazımızın başında da belirttiğimiz gibi yaz aylarının çok belirgin geçtiği Akdeniz iklimi hakimdir. Yazın sıcaklık o kadar yükselir ki; bazı durumlarda mecbur kalınmadıkça dışarı çıkılmaması uyarısında bile bulunabilir yetkililer. Kışın diğer şehirlerimize oranla daha sıcak geçmektedir. Öyle ki çoğu şehrimizde -10’larda olan hava sıcaklığı, Adana’da 10 derecenin altına düştüğü çok nadir görülür.

Şehirde birçok eğlence mekanı bulunmaktadır. Gezme için en uygun mevsim ise bahar aylarının başları ile sonları olduğunu söylesek yanlış bilgi vermiş olmayız. Özellikle portakal ve mandalina ağaçlarının çiçek açıp meyve vermeye başladıkları Nisan ayının başlarına doğru Adana sokaklarını mis gibi portakal ve mandalika kokusu sarar.

adana tarihi yerler
adana tarihi yerler

Nereye Nasıl Gidilir

Adana’da Türkiye’nin en gelişmiş demir yolu sistemleri bulunmaktadır. Öyle ki birçok şehrimizde demiryolu seyahatini hiç kullanmamış birçok vatandaşımız bulunmaktadır. Bu durum Adana’ya gelindiğinde çok daha az olarak karşımıza çıkar. Temellerinin 1886 yılında atıldığı Ziyapaşa’da bulunan Tren Garı birçok filme sahne olma özelliğini de taşımaktadır.

Adana’da Yeme – İçme / Restoranlar

Adana mutfağu Türk ve Dünya mutfağı açısında çok büyük öneme sahiptir. Öyle ki şehrin ismi ile anılan Adana Kebap bile bulunmaktadır. Satır kıyması da yine sadece bu şehrimizde bulabileceğiniz ender lezzetlerden bir tanesidir. Sadece erkek koyun etinden yapılan bu eşsiz lezzeti Adana’ya giden bütün misafirlerimize tavsiye ederiz. Acı yemekleri ile ünlü şehrimizde aynı şekilde Satır Kıyması’da bol acılı bir yemektir.

Adana Keababı’nın merkezi olan şehrimizde bu eşsiz yemeği mükemmel derecede iyi yapabilen birçok nokta bulunmaktadır. Bu mekanlardan bazıları ise: Hasan Kolcuoğlu, Seyhan Ocakbaşı ve Kebap 52 gibi en çok bilinen lüks restoran zincirleridir. Bu yemeklerin dışında acılı soğanlı ezme yemeği de yine bu şehrimize özgü en meşur yemek türlerinden bir tanesidir.

Önemli – Gezilebilecek Turistik Bölgeler

Taşköprü
Adana’da fotoğrafların en fazla çekildiği, Seyhan nehri üzerinde bulunan simge yapılardan bir tanesidir. Büyük Roma İmparatorluğu döneminden kalma ender eserlerden bir tanesi olma özelliğini de taşımaktadır.

Atatürk Ev Müzesi
Türkiye’nin kurucusu ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün 1923 yılında Adana’ya ayak basıp konakladığı ev olma özelliği taşımaktadır. Günümüzde müze haline getirilmiş ve Devlet Müzeleri altında görücüye çıkmıştır. Eserin içerisine girildiğinde Atatürk’ün ve Kurtuluş Savaşında savaşan birçok Mehmetçiğin resimleri bulunmaktadır.

Bebekli Kilise
Adana halkı arasında, çatısında bulunan bebek heykellerinden dolayı adının Bebekli Kilise olarak bilindiği tarihi yerdir. Her ne kadar halk arasında Bebekli Kilise olarak bilinse de eserin asıl ismi Pavlus Kilisesi’dir.

Arkeoloji Müzesi
Türkiye’nin ve Dünya’nın en büyük müzesi olma özelliğini taşıyan Arkeoloji Müzesi de yine bu şehrimizde bulunmaktadır. Adana ve çevre illerde bulunan arkeolojik kazılardan elde edilmiş tarihi eserler bu müzemizde sergilenmektedir.

Şehirde Ne Zaman Ne Yapılır

Adana dediğimizde özellikle insanların aklına yemekleri ile ünlü bir şehrimiz gelmektedir. Kente her ne sebeple olursa olsun yolu düşecek misafirlerimiz mutlaka yolda tanıştıkları insanlardan “mutlaka şurada bir yemek yiyin” tavsiyeleri ile karşılaşırlar. Bu şehrimizde, diğer şehirlerimize istinaden 24 saat açık birçok kebap ve lahmacun salonu bulunmaktadır. Hatta durum öyle ki, sabah kahvaltısında şırdan yada adana ciğer yiyebileceğiniz mekan arasanız hiç zorlanmadan bulabilirsiniz. Bu şehrimizin olmazsa olmazı kesinlikle kendine özgü lezzeti ile kebabıdır.

Gece Hayatı – Eğlence

Bu şehrimizde eğlence hayatı ve gece klüpleri olarak yoğunlukla Gazipaşa, Turguz Özal Bulvarı ve Baraj Yolu üzerinde yoğunlaşmıştır. Gazipaşa semti; Adana’nın en yoğun ve nezih bölgelerinden biri olma özelliğini de taşımaktadır. Cade üzerinde birçok kaliteli ve eğlenceli barlar – kafeler bulmanız mümkündür. Son yıllarda Turguz Özal Bulvarı’nda açılan yeni eğlence mekanları da semte ayrı bir canlılık ve hareketlilik getirmiştir. Adana’nın bu bölgelerindeki en ünlü gece kulüplerinden bir tanesi de Le Maxim’s, Cassara adlı eğlence mekanıdır.

Adana’da Alışveriş Nasıldır

Nüfus ve yüz ölçümü bakımından Türkiye’nin en büyük şehirlerinden bir tanesi olan Adana, alışveriş bakımından birçok şehrimize göre daha ucuzdur. Öyle ki her şehirde merkezi bir yer olduğu gibi Adana’da da merkezi alışveriş yerleri Bakırcılar Çarşısıdır. El yapımı olarak birçok bakır ve çinko ürünü bu çarşıda bulmanız mümkündür. Turistlerin en çok ziyaret ettiği ve şehire döviz bıraktığı ender mekanlardan bir tanesidir. Şehirde birçok kuruyemiş çeşidini bulmanız çok kolaydır. Şehre özgü şalgam suları vev zecerye tatlıları da yinnalmaktadır.

Festivaller ve Fuarlar

Şehirde her sene belirli aralıklarla mutlaka bir festival ve fuar düzenlenmektedir. Halk olarak festival ve eğlenceye diğer şehirlerde olduğundan biraz fazla düşkündür. Daha önceki yıllarda şehirde düzenlenen önemli etkinliklerden bazıları ise şöyledir:

  • Altın Koza Film Festivali
  • Portakal Çiçeği Festivali
  • Kiraz Festivali
  • Kızıldağ Yayla Şenliği
  • Karakucak Güreş Festivali
  • Horzum Yayla Şenliği
  • İmamoğlu Şeftali Festivali

Senelik aya vurduğumuzda görüldüğü gibi ortalama her 2 ayda bir festival – eğlence düzenlenmiştir. Bu oran diğer şehirlerimize oranla çok yüksek bir orandır.

Tatüller ve Önemli Günler

Türkiye Cumhuriyeti’nin resmi tatil olarak tanıdığı bütün resmi tatiller bu ilimizi de kapsamaktadır. Yani resmi tatiller bütün illerimizde olduğu gibi Adana’da da tatildir.
Sene içerisinde bilinen en yaygın tatil günleri aşağıdaki gibidir.

  • Ocak (Yılbaşı),
  • 23 Nisan (Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı),
  • 1 Mayıs (İşçi Bayramı),
  • 19 Mayıs (Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı),
  • 30 Ağustos (Zafer Bayramı),
  • 29 Ekim (Cumhuriyet Bayramı),
  • Ramazan ve Kurban Bayramları ,

Dikkat Edilmesi Gereken Önemli Bilgiler

Yazımızın başında da belirttiğimiz gibi Adana; ulaşım bakımından çok gelişmiş bir şehirdir. Tabii bu gelişmişliğin yanı sıra birçok varoş ve tehlikeli sokak – caddeleri de bulunmaktadır. Öyle ki bazı caddelerinde şehire yabancıysanız gece oradan geçmek veya bulunmak sizin için çok tehlikeli olabilir. Şehirde tarım ve madencilik açısından birçok işyeri bulunmaktadır.

Halkın geçim kaynağının büyük bir bölümü tarım ve madencilikten sağlanmaktadır. Mevsimlik işçi olarak yaz aylarında birçok göç almaktadır. Adana’da her semtte farklı kültürde ve farklı bir millete ait insana rastlamanız mümkündür.

Bir diğer yazımız olan Adana havayolları İletişim başlığı altında sizlere Adana şehrinde bulunan uçak bileti acenteleri iletişim bilgileri hakkında detaylı bilgi vermeye çalıştık. Okumanızı tavsiye ederiz.

Makaleyi Oyla
[Total: 40 Average: 4]

İlginizi Çekebilir

en uygun pegasus iletişim

Zonguldak Uçak Bileti Satış Ofisi

Zonguldak Uçak Bileti Ofisi : 0850 302 54 93 Zonguldak’ta esasında aktif olarak kullanılmakta olan …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Overall Rating